Wednesday, March 8, 2017

Hanya Sekepal Dua - Why Did the Chicken Cross the Road?

minggu ni sebok sungguh laaaa. basically aku macam kije 7 hari seminggu. hahaha. well tak la 7. maybe 6 je. sabtu kini bukanlah cuti untuk cekgu2 zaman sekarang ye anak2. aku tak sure skolah laen. tapi kitorang sini, almost every saturday budak2 tahun 6 ada kelas tambahan wajib. budak2 tahun 4 dan 5 ada kelas tambahan pilihan (buleh datang or taknak datang kinda thing.) kalau takde kelas tambahan, most probably sabtu tu kitorang ada latihan dalam perkhidmatan (LaDaP), atau event/program sekolah yang primarily and majorly kena attend. uhuuu...

yep. something like that. lol

aku tak la nak komplen. dah itu tanggungjawabnye kan, jadi kot mana pun kena laksana jugak. huhu. cumanya kekadang tu rasa penat tu takleh elak. letih. especially otak. letih weh, seminggu isnin sampai jumaat dok pulun ngajor, push otak, perah otak, blender otak, makan otak2. eh. 5 hari dah kerah otak kije kuat. sabtu dah set untuk rehat. tetibe, ada program lak. yang memerlukan pemikiran kritis dan kreatif lak tu. higher order lak tu. aras tinggi bagai. hahaha. makanya lesu lah otak saya~~ bila otak lesu, badan pon turut serta~~~ sudahnya rasa serabut sebab tak cukup rehat. esok ahad dah nak kena prepare untuk isnin. ate cemanaani yooonnnggg.... ekeke

now minggu depan insyaAllah budak2 start ujian formatif. seminggu sebelom cuti penggal pertama. kalo cara2 universiti tu, minggu sebelom peksa tu, kira study week la kekonon kan. bhahaha. minggu depan peksa, minggu ni aku pulun training budak2 olahraga. ekeke. minggu depan dorang bertanding kejohanan olahraga peringkat daerah! time peksa tu wehh! xD dengan aku2 kelaut ke padang ke stadium nanti minggu peksa tu. hehe. nak buat macam mana, ni pon part of kerja jugak. memang musim sokan dan pertandingan ko-akademik sekarang. cenggini lah suasananya. ^^

and sebut pasal ko-akademik, aku kena handle poetry recitation lagi taon ni. uhuuuu... ikotkan hati aku taknak pegang poetry dah. aku kannye pandai buat sajak omputeh bagai. pantun dua kerat bahasa melayu pon jenuh mikir, ni kan pulak english poem yang menekankan aspek kekayaan penghayatan dan ketumpatan isipadu poem tersebut. saya orang marhaen cuma. tidaklah pandai berbasa-basi, bersajak-puisi. ehe... tapi tapi, insyaAllah. aku proceed gak. sekarang ni tengah cari budak. dapat budak, pastu dorang cari aku, tapi aku takde. kenapa? sebab aku takde dalam kelas - aku gi padang dan stadium. bhahahaha. sabarlah naaakk... nanti abah balek kije kita berpoetry sesame ye. hehe

nak baca poem aku buat? eii gedik rasanya nak share. hahahaha. tapi taknaklah. satu, poemnye tahpape. malu ittew. ekeke. ekceli ada pihak requested nak aku terbitkan sajak2 dan poem2 yang aku tulis. tapi.. tahlah. maybe aku belom redi kot. or audience tak redi. aku tulis english poems yang berformat, macam sonnet, villanelle, limerick, ballad, sestina.... ehe. market sekarang tak banyak demand jenis2 klasik old stuff centu. sekarang kan femes indie dengan alternative, new age bagai. so... yeah. tengoklah camne. for now, aku rasa poems yang aku tulih tu takde sape nak baca pon. ahaks. so, biar je duduk dalam buku, dalam laptop ni ye. hikhik

okeh! ni untuk entry kali ni. ada yang aku amik dari entri doluuu2. ada yang terkini. korang enjoice je la ye. hehehe. yosh!!



budak laki 1: ticer, dia pukul saya!
budak laki 2: manade. dia tolak saya dulu.
budak laki 1: dia tendang bangku saya dulu ticer
budak laki 2: ko yang tolak meja aku!
budak pompuan: wei korang ni senyap boleh tak? aku tampar japgi merah pipi tu kot!!
budak laki 1 dan 2: ....
budak pompuan: ticer, dah setel.

****

budak: cekgu2. cekgu buat apa tu?
me     : i'm drawing.
budak: ooo. (senyap kejap) .. cekgu buat apa tu?

****

*dalam kelas relief. subjek Pendidikan Islam*
me        : baek kelas. sekarang waktu apa?
budak2 : PJ!!!
me        : pendidikan islam laa...
budak   : alaaa... dekat2 dah tu ticer... PI, pastu PJ. kita skip PI la ticer, terus PJ~ jom la ticer~~

****

budak a: wei petang ni ada kawad.
budak b: mana ko tau?
budak a: aku masuk
budak b: apsal ko masuk!!? ko kawad robot, mana bleh kawad... aduh.. kompem punca kita kalah nanti ni...

****

me    : okay, i want you to open your book...
kelas : alaa...
me    : em? okay, close your book
kelas : yaayy!!
me    : kidding2. open your book page...
kelas : alaaaaaaaaa...
me    : okay close your mouth.
kelas : yaaayy- eh? alaaaaaaaaaaaaaaa~

****

me      : buat la main2.. i'll cubit kamu japgi
budak : daripada ticer cubit, baek ticer tepuk kepala saya sambil cakap 'baeknya budak ni' . ahahaha

****

budak : ticer2. why the chicken cross the road?
me      : why did the chicken cross the road?  errr... to get to the other side. right?
budak : ok. so why did i cross the road?
me      : you? err.. to come to school? i don't know
budak : tanya la why
me      : oh. ok. why?
budak : to reach you and stay by your side~~ cia cia ciaaaaa~!
me      : -_________-

2 comments:

  1. Hahahahaha... Ber cia cia cia dh budak2 skrg ni.. XD

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete