Saturday, January 7, 2017

Hidup Ini Bagaikan Mesin Basuh

kekadang aku tengok mesin basuh... aku rasa macam ada kaitan dengan kita. well.. opkos korang akan cakap ye lah, dah kita memang basuh baju basuh kain segala, memang berkait la pon. aammm...

omg i just can't even. xD source


bodo gak aku buat pernyataan camtu. hahaha. tapi aku maksudkan dari segi analogi tau. cer korang tengok mesin basuh berdekatan. tak kesah la mesin basuh kat rumah korang ke, kat rumah jiran ke, kat kedai dobi ke... ehehe..

mesin basuh.

mesin basuh ada macam2 jenis, macam2 nama, macam2 fungsi. kalo nama tu, ikot company yang buat la kan. macam samsung, hitachi, electrolux, alba, mitsubishi, john lewis, kenmore, LG, etc etc. ada yang dibuat di jepun, ada di korea, amareka, jerman, itali, perancis, china...

mesin basuh dibuat dengan macam2 fungsi. jenis top load.. jenis front load.. ada yang manual macam dolu2.. ada semi auto, ada fully auto.. now siap dengan dryer skali pon ada. semuanya sebab permintaan dan gaya terkini/masa kini. opkos, ada yang mahal, ada yang murah. tapi itu subjektif la kan. ikot keperluan dan kemampuan masing2.

mesin basuh sebelum diguna mesti kosong dalamnya. kan? mesti la kosong, sebab kita nak load baju kain seluar spender cadar selimut tilam peti ais kereta kebal dalam tu untuk dibasuh. huhu. itupon kena tengok keupayaan mesin jugak. ada yang mampu 7 kilo. ada yang 10 kilo. ada yang mampu 14 kg, 17kg, 20kg... depends kat jenis dan fungsi mesin basuh tu. so, nak load pon kena pikir. kalo mesin larat 7 kilo maksimum, jangan la isi sampai 10, 15 kilo sekali nak basuh. sian mesin tu. ehe

here's the right meanings to the symbols. hahaha. source


dan isi perot yang kita nak sumbat pon kena la tengok jugak... tak semua pakaian bleh dibasuh mesin. takat t shirt, baju cotton, seluar khakis, kain batik, gebor, stokin... okay la masuk mesin kan. macam baju batik, kain baju sutera, baju dalam, kasut kulit, heels wedges kasut Jimmy Choo sume tu... jangan la campak dalam mesin... kang tercabut tapak kasut ke, koyak labuci ke, pecah kain sutera ke, tercarik lace kat bra ke... kan ke sedih tu? pastu salahkan mesin basuh lak. padahal sape yang tak considerate masa nak sumbat sume benda tu dalam mesin tadi? sape? sape? haaa... eh emo lak. ehek

bila dah load, baru start basuh. memula isi air.. pastu sabun or detergent.. pastu softener kalo perlu/nak. dah basuh cuci2, kena buang air basuhan yang kotor2 dan tak perlu tu, masuk air lain untuk bilas. lepas bilas, keringkan air dulu, spin kain baju semua. pastu kalo ada fungsi dryer, boleh keringkan teros. kalo takde, kena keluarkan pakaian yang dibasuh tadi, untuk dijemur. sidai bagi kering. haaa... gittew~

macam tu la hidup ni pon... kena basuh baju bila perlu. jangan longgok je biar berkulat. nanti takde baju nak pakai, camne? haaa. jom, gi dobi.

ok tu je. bye, nak gi basuh baju.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



goddammit... aku terjumpak quote ni lepas terpikir pasal mesin basuh tu.... rupa2nya memang dah ada orang pikir macam aku pikir... asdfghjkl ... baru nak rasa special jap... -_______-


2 comments:

  1. lol!!!!! entah2 awk start dpt idea sbb gambar tu pe......?? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. heyyy...manadaaa... hahaha. memula terpikir sendiri, ok. pastu bila google gambor , taip life is like a washing machine... teros keluar quote. zzz... sedih. hahaha

      Delete